Overblog
Edit post Seguir este blog Administration + Create my blog

Definició: L'Educació Inclusiva s'entén com l'educació personalitzada, dissenyada a la mesura de tots els nens en grups homogenis d'edat, amb una diversitat de necessitats, habilitats i nivells de competències. Es fonamenta en proporcionar el suport necessari dins d'un aula ordinària per atendre a cada persona com aquesta precisa. Entenent que podem ser semblats, però no idèntics uns a uns altres i per això les nostres necessitats han de ser considerades des d'una perspectiva plural i diversa.

L'educació inclusiva s'associa freqüentment amb la participació dels nens amb discapacitat a l'escola comuna i d'altres alumnes etiquetats "amb necessitats educatives especials". No obstant això, aquesta accepció estaria més relacionadaamb el concepte d'integració educativa i no el d'inclusió. El concepte d'educació inclusiva és més ampli que el d'integració i parteix d'un supòsit diferent, perquè està relacionat amb la naturalesa mateixa de l'educació regular i de l'escola comuna. L'educació inclusiva implica que tots els nens i nenes d'una determinada comunitat aprenguin junts independentment de les seves condicions personals, socials o culturals, inclosos aquells que presenten una discapacitat.

Es tracta d'un model d'escola en la qual no existeixen "requisits d'entrada" ni mecanismes de selecció o discriminació de cap tipus, per fer realment efectius els drets a l'educació, a la igualtat d'oportunitats i a la participació.El procés d'integració educativa ha tingut com a preocupació central reconvertir l'educació especial per recolzar l'educació dels nens integrats a l'escola comuna, traslladant, en molts casos, l'enfocament individualitzat i rehabilitador, propi de l'educació especial, al context de l'escola regular. Des d'aquesta perspectiva, es feien ajustos i adaptacions només per als alumnes etiquetats "com a especials" i no per a altres alumnes de l'escola.

L'enfocament d'educació inclusiva implica modificar substancialment l'estructura, funcionament i proposta pedagògica de les escoles per donar resposta a les necessitats educatives de tots i cadascun dels nens i nenes, de manera que tots tinguin èxit en el seu aprenentatge i participin en igualtat de condicions. A l'escola inclusiva tots els alumnes es beneficien d'un ensenyament adaptat a les seves necessitats i no només els que presenten necessitats educatives especials.

Una canvi cap a una escola inclusiva
Compartir este post
Repost0
Para estar informado de los últimos artículos, suscríbase: